Zo kiest u een energie leverancier

Waar moet u op letten als u op zoek gaat naar een leverancier voor uw energie?

Zoekt u een nieuwe aanbieder voor het leveren van gas en/ of licht, of gaat u voor het eerst een energieleverancier kiezen? Dan kan het goed zijn dat u tegen een aantal vragen aan gaat lopen. Hoe gaat overstappen in z’n werk? Wanneer moet u een contract afnemen? En wanneer kunt u overstappen? Kiest u voor groene stroom of toch maar niet? En wat is enkel- of dubbeltarief? Wij hebben de belangrijkste zaken op een rij gezet.

Velen gingen u voor!

Overstappen naar een andere, voordeligere energieleverancier is populairder dan ooit. Met name in de afgelopen twee kwartalen kozen veel huishoudens voor een goedkopere leverancier. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakten afgelopen jaar zelfs 1,4 miljoen huishoudens de stap naar een andere, voordeligere aanbieder. Bij Geldhuys Financiële Diensten kunt u zelf een vergelijking maken op basis van uw huidige gebruik en wensen aangaande uw energieleverancier.

Voor het eerst een energieleverancier kiezen is niet moeilijk. Deze tips helpen u op weg:

  • Vergelijk de tarieven van diverse energieleveranciers.
  • Bereken de totaalprijs met uw verbruik. Naast leveringstarieven zijn er ook kosten voor transport, BTW, vastrecht en energiebelasting.
  • Bekijk welke leverancier het duurzaamste is en de groenste stroom levert.
  • Lees de voorwaarden: hoe lang is een actietarief geldig? Welke prijzen gelden daarna? Zijn er kosten verbonden aan bepaalde betaalwijzen of betalingsherinneringen? Past de contractvorm bij uw persoonlijke situatie?

Dit kunt u allemaal doen via onze energievergelijker, of u kunt alles zelf uitzoeken. Heeft u een leverancier uitgekozen? Geef de meterstanden dan door aan uw leverancier. Bewaar zelf een kopie. De leverancier stelt een termijnbedrag vast. Controleer de meterstanden op het contract goed.

Consumenten stappen vaak over vanwege betere voorwaarden, lagere tarieven of een betere klantenservice. Maar ook omdat ze duurzame energie belangrijk vinden en voor een groenere leverancier kiezen. Bij een verhuizing kan de energieleverancier gewoon meeverhuizen. U bent verplicht de verhuizing te melden. Er wordt dan een eindafrekening gemaakt voor het oude huis. Let goed op de volgende zaken bij het overstappen:

  • U ontvangt een beloofde welkomstkorting niet als u het contract voortijdig opzegt.
  • U moet over het algemeen een boete betalen als u het contract voor bepaalde tijd voortijdig opzegt.
  • Er worden kosten gerekend als u via acceptgiro de rekening wil voldoen, in tegenstelling tot betaling via iDeal of automatische incasso.
  • De nieuwe leverancier kan vragen om een waarborgsom als het aannemelijk is dat u een ‘betalingsrisico’ vormt wegens schulden of betalingsachterstanden. De borg bedraagt al snel een paar honderd euro en kan oplopen tot 1.000 euro.
  • Controleer na het overstappen goed de eindafrekening die u van uw vorige leverancier krijgt.

Om een energieleverancier te kiezen, kunt u onze energievergelijker gebruiken. Wilt u daarnaast ook uw energieverbruik volgen, dan is de energieverbruiksmeter van de Consumentenbond handig.

Bij een enkeltarief betaalt u altijd hetzelfde. Bij een dubbeltarief betaalt u in de piekuren een hoger tarief en in de daluren een lager tarief. Daluren zijn ’s nachts en in het weekend. Voor een dubbeltarief heeft u een energiemeter met twee telwerken nodig. Of vier, als u ook stroom van eigen zonnepanelen wil terugleveren. Een slimme meter heeft altijd vier telwerken.

Het piektarief bij dubbeltarief ligt hoger dan het enkeltarief. Of het goedkoper is om enkel- of dubbeltarief te nemen, is afhankelijk van de prijzen van uw energieleverancier. Ook ligt het eraan hoeveel stroom u in de piek- en dalperiode gebruikt.

Vindt u duurzaamheid en het klimaatprobleem belangrijk? Kies dan voor een energieleverancier die duurzame stroom produceert, inkoopt, verkoopt en/of in duurzame energie investeert en geen kolencentrales bouwt. Groene stroom hoeft zeker niet duurder te zijn dan andere vormen van energie.

De Consumentenbond onderzocht samen met andere organisaties hoe duurzaam alle energieleveranciers zijn. De verschillen zijn nog steeds erg groot: de beste leveranciers krijgen een maximale score terwijl er ook leveranciers zijn die ver onder de maat presteren.

De ene contractvorm is niet per definitie beter dan de andere. Het is belangrijk om de voor- en nadelen goed door te nemen. Als u verwacht dat de prijzen de komende jaren gaan stijgen kunt voor in plaats van een kortlopend contract voor een wat langer contract kiezen, bijvoorbeeld 3 of 5 jaar. Maar als de prijzen dalen, bent achteraf duurder uit. Natuurlijk hebt u met een langer contract ook langer geen omkijken naar uw energieleverancier. Daartegenover staat dat u minder vaak een welkomstkorting ontvangt.

Check elk jaar welke energieleverancier voor u het goedkoopst is en wat het beste bij u past. Als u dan een jaarcontract hebt, kunt u ook direct overstappen.

Energiecontract voor onbepaalde tijd

  • Voordeel: U hebt alle vrijheid om over te stappen.
  • Nadeel: Er zijn geen interessante welkomstkortingen.

Energiecontract voor bepaalde tijd met vaste tarieven

  • Voordeel: Tijdens de looptijd heeft u zekerheid over de prijs en krijgt u vaak een hoge welkomstkorting.
  • Nadeel: Of het ook goedkoper is dan een contract voor onbepaalde tijd hangt af van actuele energieprijzen.

Tip: met een jaarcontract met vaste tarieven en een welkomstkorting kunt u vaak het meest besparen. U moet dan wel bereid zijn het jaar erop weer over te stappen of een nieuw contract af te sluiten.

Energiecontract voor bepaalde tijd met variabele tarieven

  • Niet aan te raden: De leverancier kan prijzen tussentijds verhogen zonder dat u tussentijds boeteloos kan opzeggen.

Energiecontract met dynamische tarieven

  • Bij een contract met dynamische of flexibele tarieven is de prijs die u betaalt voor uw verbruik afhankelijk van de actuele energieprijs op de beurs.

"Vergelijken loont"

Wij hopen dat u iets wijzer bent geworden na het lezen van bovenstaande overzicht en dat u een goede keus kunt maken als u op zoek gaat naar een (nieuwe) leverancier. Vindt u dat er iets mist aan het overzicht of heeft u een vraag waar we u mee kunnen helpen? Laat het ons weten!

Benieuwd naar wat Geldhuys Financiële Diensten voor u zou kunnen betekenen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek. Dit kan overdag, ’s avonds of in het weekend bij ons op kantoor of bij u op locatie.

Open chat
1
Scan de code
Bedankt voor uw bezoek! Waar kunnen we u mee van dienst zijn?